Winnaar Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccomodaties

De Solar Transfloormer is één van de vijf trotse winnaars van de Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccomodaties! Deze prijs werd uitgereikt door het Ministerie van VWS en Sportinnovator. Dit betekent dat wij de komende periode aan de slag gaan met de doorontwikkeling van Solar Transfloormer.

Hoewel ons bedrijf is gestart met een idee voor oprolbare sportvloeren in sporthallen, is Transfloormer natuurlijk vooral een methode om grote vlakken in één keer op te rollen. Dus ook andere, flexibele vloeren en folies kunnen eenvoudig worden opgerold. Zo ook thin film zonnepanelen. Omdat onze activiteiten zich toch al op sportaccommodaties richtten, was het idee kunstgrasvelden tijdelijk af te dekken met zonnepanelen een logisch vervolgidee.

Zowel in de zomerstop als op werkdagen liggen deze velden vaak ongebruikt in de zon. Waarom dan niet deze ruimte meervoudig benutten als ‘zonnepark’? Dit idee lag al enkele jaren uitgewerkt op de plank, wachtend op een geschikt moment om (letterlijk!) uit te rollen.

Kolfje

De Challenge was letterlijk gericht op ‘innovatieve energiebesparings- en opwekkingsmethoden die gaan bijdragen aan energie neutrale sportaccommodaties’. Een belangrijk vraagstuk dat werd neergelegd was: ‘Hoe kan ruim 1000 hectare kunstgrasveld waarop overdag nauwelijks gesport wordt, ingezet worden om duurzame energie op te wekken zonder dat dit ten koste gaat van de mogelijkheden om te sporten?’. En daarbij ook nog eens het verzoek om hiertoe geen ‘standaard’ methoden en technieken te gebruiken. Een kolfje naar onze hand en we besloten ons in te schrijven.

Samenwerking met overheden en sportverenigingen was een eis vanuit de Challenge. Daarom gingen wij het gesprek aan met voetbalvereniging Westlandia, hockeyvereniging Westland en de gemeente met het idee het prototype te ontwikkelen voor het sportpark De Hoge Bomen in Naaldwijk, waar de betreffende verenigingen gevestigd zijn. Alle partijen zegden hun medewerking volmondig toe, waarmee het project nu echt van start kan.

Partners

Geïntegreerd in boarding of tribune gaan de zonnepanelen autonoom uitrollen, zodra de velden niet gebruikt worden. Eén kunstgrasveld is genoeg om het hele sportpark van elektra te voorzien. Geen horizonvervuiling met zonneparken of windturbines, maar gewoon binnenstedelijke ruimte optimaal benutten. Zelfs leden en sponsoren zonder eigen dak voor panelen kunnen worden betrokken. 

De onderliggende haalbaarheidsstudie is uitgevoerd en de gesprekken met potentiële projectpartners zijn opgestart. We mogen dan creatieve techneuten zijn, om een product als dit succesvol te ontwikkelen en exploiteren, is méér expertise nodig. Met name op het gebied van (thin film) solar, sales en marketing zijn wij daarom op zoek naar partners de met ons de handen ineen willen slaan om van Solar Transfloormer een succes te maken. Interesse? Meld je aan via info@transfloomer.nl.